ARTICLES

UNA NOVA FORMA DE VIURE UN TREBALL DE SÍNTESI

Un article de Laura Mateo, Marc Olmos, Verónica López i Julen Díaz

Si nosaltres busquem què és un Treball de Síntesi, ens sortirà la seva definició: “El Treball de Síntesi és un conjunt d’activitats d’ensenyament i aprenentatge cooperatiu per desenvolupar competències bàsiques i complexes, que engloben diferents matèries per la resolució de qüestions i problemes relacionats amb la vida pràctica”. Però hi ha un problema amb les definicions, i és que moltes vegades és queden curtes o només expliquen allò literal, perquè no pensareu que fer un Treball de Síntesi és només això, veritat?

Fa uns dies, just abans de la parada obligada de Setmana Santa, els alumnes de 3r d’ESO, i també els de 1r i 2n, vam realitzar el Treball de Síntesi, i enguany, els alumnes de 3r —nosaltres, els mateixos que escrivim cada mes l’article de premsa— ho hem fet d’una manera diferent, marxant de colònies tres dies!! Així doncs, els alumnes de 3r d’ESO hem fet el Treball de Síntesi a Llançà, una experiència que els alumnes recordarem sempre, perquè no és el mateix treballar a classe que fer-ho fora amb tots els teus companys i companyes, fent jocs i activitats que no es fan tots els dies. Crec que això ha sigut una molt bona opció per part del centre, ja que no és el mateix fer “matèria”, per dir-ho d’alguna manera, a classe que jugant amb els teus amics i amigues, fent diferents activitats, com ara caiac, paddle surf, fer volar estels o visitar restes històriques. 

Les colònies són un moment imprescindible per a tot nen en etapa escolar. I nosaltres, de sortides, n’hem fet ben aviat poques, ja que hem enganxat aquests dos anys de confinament i normes. No obstant, les colònies no eren unes vacances, com molts pensàvem. El que sí que va ser realment, van ser unes jornades de convivència amb els companys, uns dies de conèixe’ns millor, perquè la gent, quan estem fora, som unes altres persones. I conviure és tan important com aprendre; de fet la convivència és un aprenentatge. Hem passat fred a l’aigua, fent paddle surf i caiac, tot i que n’hem gaudit molt; hem vist part de l’Alt Empordà des del castell de Verdera, ens hem endinsat en el Monestir de Sant Pere de Rodes i hem entrat en un bunquer antiaeri de la Guerra Civil. 

Els altres anys, tots els nivells fèiem el treball a classe, ens posàvem en grups i començàvem a investigar sobre el tema que ens havien dit, per exemple, l’any passat el nostre curs va haver d’elaborar un cap de setmana de vacances al Baix Llobregat, però cada grup tenia una sèrie de “condicions” que s’havien de complir, com que la família o parella no tenia molts diners, una persona era cega o anava en cadira de rodes, etc. I finalment, quan ja teníem tot el treball enllestit, havíem d’elaborar una presentació per exposar-la a la classe, i sortíem al carrer a “vendre el nostre producte”. Aquesta última part era divertida, perquè “competies” amb els teus companys per veure qui aconseguia convèncer a més gent. I això és el que han fet aquest any els alumnes de 2n d’ESO. Pel que fa als alumnes de 1r, aquests han estat treballant l’unitat “Descobreix Sant Andreu de la Barca” i per fer-ho han creat per grups cooperatius un joc de taula inspirat en el nostre poble. 

Com ja veieu i responent a la pregunta inicial, la definició de Treball de Síntesi és queda molt curta amb el que els alumnes viuen i senten quan el  fan. Els estudiants han de donar el màxim de les seves capacitats per convèncer a gent del carrer, com crear un joc de taula original inspirat en el nostre poble, poder fer el millor treball entre tots els membres del grup, en resum, el que ens trobarem en el nostre futur treball, d’una manera adaptada. Aquestes emocions, sensacions, no apareixen en la seva definició, i els alumnes d’aquest centre, ho poden verificar. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by: Wordpress
Aneu a la barra d'eines